Esilehele

 

Tartu Ülikoolis toimus 29...30. jaanuaril valikvõistlus EUSO 2009 võistkonna kandidaatidele

EUSO 2009 valikvõistlusele kutsuti erinevatel loodusainete olümpiaadidel parimaid tulemusi saavutanud õpilased:

  Janno Jõulu Ants Remm Sander Siim  
  Eva-Lotta Käsper Kadi Liis Saar Uku Laur Tali  
  Artur Pata Kaur Aare Saar Erik Tamre  
  Kert Pütsepp Liisa Saaremäel Eero Vaher  

Iga valikvõistlusele kutsutud õpilane võis oma soovi kohaselt võistelda kas kahes või kolmes aines (füüsika, bioloogia ja keemia). Igas aines toimus paremusjärjestuse selgitamine eraldi ja veel enne võistlusi otsustati, et iga aine kaks parimat esindavad Eestit Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadil, mis toimub 28. märtsist 4. aprillini 2009 Hispaanias.

Oma osalemisest valikvõistlusel teatasid 11 õpilast ja võistlema asusid füüsikas 10, bioloogias 6 ja keemias kõik 11.


Valikvõistlus algas 29. jaanuaril TÜ füüsikahoones eksperimendiga, mille sisuks oli LED valgusdioodi elektriliste omaduste uurimine. Muuhulgas tuli võistlejail koostada vooluring ja määrata pinge, mille juures dioodi kasutegur on suurim. Vaatamata kahe dioodi purunemisele tulid kõik katsetega üsna hästi toime. Õhtul said kõik võistlejad lõõgastuda Eedeni keskuses bowlingut mängides.

30. jaanuari hommikul kogunesid bioloogiahuvilised osalejad TÜ Molekulaar- ja Rakubioloogia Instituudi laborisse, kus kavas olid mitmesugused eksperimendid bakterikultuuridega. Õpiti Gram-negatiivsete ja Gram-positiivsete bakterite eristamist värvimistehnika ja KOH lüüsi testi abil, uuriti mikrobioloogiliste testide abil ensüümide aktiivsust rakukultuurides, eraldati bakterirakust DNA ja analüüsiti seda geelelektroforeesi meetodil.

Pärast lõunaeinet Kotka Keldris jätkus võistlusprogramm keemiaeksperimendiga ülikooli keemiahoones. Võistlejate ülesandeks oli määrata uuritava joodilahuse molaarne kontsentratsioon, kasutades selleks tiitrimist naatriumtiosulfaadi lahusega. Indikaatorina oli tarvitusel tärklis. Katset sooritati täpsema lõpptulemuse saamiseks 4...5 korda, fikseerides igal puhul võimalikult täpselt reaktsioonile kulunud ainekogused.

Parimaks osutusid: füüsikas Sander Siim ja Erik Tamre, keemias Kadi Liis Saar ja Kert Pütsepp ning bioloogias Uku Laur Tali ja Eva-Lotta Käsper.
Kuigi võistlejad olid üldjoontes kõik üsna võrdväärselt tublid, eristusid iga eriala parimad teistest siiski oluliselt.

 


Pilte valikvõistluselt

Piltide autor Jaanus Uibu. Lähemalt uurimiseks kliki pildil!

   

   

   

   

 

Karin Hellat, Illar Leuhin, Jaanus Uibu,
Loodusteaduste olümpiaadi korraldustoimkond
Telefon 509 0991


ELO korraldajad