ELO piirkonnavoor 2011 — tagasiside
   

 ELO piirkonnavoor
       

8. märtsi seisuga on ankeedi täitnud 8 naisõpetajat. Neist kaks on Pärnumaalt, üks Rapla, Ida-Viru, Lääne-Viru, Pärnu ja Tartu maakonnast ning Tallinnast. Nende õpilasi osales piirkonnavoorus kokku 38.

Ülekaalus on keemia-, loodusõpetuse ja bioloogiaõpetajad.

Enamik on varem meie olümpiaadiga korduvalt kokku puutunud ja valmistanud õpilasi ette ka lõppvooruks.

Kõik õpetajad seletasid õpilastele etteantud teemasid ja soovitasid materjali iseseisvaks õppimiseks. Anti ka ülesandeid kodutööna või lahendati neid ühiselt, samuti tehti koostööd kaasõpetajatega. Vähem kasutati eksperdi juurde suunamist.

Piirkonnavooru toimumispaik sobis õpetajate hinnangul hästi, aga rahul ei oldud selle toimumisajaga – vabavastustest selgus, et häiris liigne lähedus teiste aineolümpiaadidega. Õpilaste huvi olümpiaadiks valmistumise vastu hinnati veidi kõrgemalt kui nende tegelikku tööd. Enda panus ettevalmistustöös loeti mõõdukaks. Soovida jätavad hinnangud eelinfo kasulikkusele, kättesaadavusele ja kvaliteedile.


Raskeimaks hindasid õpetajad ülesandebloki Bakterväetised ja lämmastikuringe, sellele järgnes tulekahjude kustutamine. Lihtsaimaks hinnati Kalad talvises järves.

Õpetajatele meeldis kõige enam happesademete blokk. Arvestades nende vähest füüsikatausta, meeldisid ootuspäraselt kõige vähem Elektrijaam ja Möödasõit.

Hea loodusteaduste olümpiaadi ülesanne peaks õpetajate meelest esmajoones seonduma Eestiga. Õpetajad hindavad kõrgelt ka loodusainete seostamist, samuti ülesannete päevakajalisust ja seotust põhikooli õppekavaga. Vähem tähtsustatakse seost kooliõpikute ja õpilaste huvialadega.

Palusime juhendajatel märkida oma eelistused järgnevatest vastusepaaridest:
Skaalal tuli valida punkt, mis vastab kõige täpsemalt vastaja seisukohale (vasakpoolseim = täielik toetus vasakpoolsele väitele, keskmine = mõlemad on võrdselt olulised, parempoolseim = täielik toetus parempoolsele väitele).

8. kl õpik
ELO ülesanded võiksid pigem sisaldada 8. klassi õpiku tasemele vastavaid ülesandeid
ELO ülesanded võiksid pigem sisaldada keerukamaid ülesandeid, kus vajalik uus info on lahti seletatud
infoga ülesanne
Eesti nähtused
ELO ülesanded võiksid pigem seonduda Eesti ja tuttavate nähtustega
ELO ülesanded võiksid pigem kaasata kaugeid paiku ja uudseid nähtusi
kauged paigad
abstraktne
ELO ülesanded võiksid pigem olla abstraktsed ehk üldistavad
ELO ülesanded võiksid pigem käsitleda elulisi olukordi (probleeme)
eluline
ainekeskne
ELO ülesanded võiksid pigem olla ainekesksed (eraldi bioloogia-, keemia-, füüsikaülesanded)
ELO ülesanded võiksid pigem olla integreeritud (erinevad ainevaldkonnad omavahel seostatud)
integreeritud
teadmised
ELO ülesanded võiksid pigem kontrollida koolis õpitud teadmisi
ELO ülesanded võiksid pigem kontrollida arusaamist, mõtlemisoskusi
mõtlemine

Loodusteaduste olümpiaadi ülesannete puhul eelistavad õpetajad võrdlemisi kindlalt arusaamise ja mõtlemisoskuse rakendamist äraõpitud kooliteadmiste kontrollimisele. Kõrgelt hinnatakse ka erinevate loodusainete sidumist ja praktiliste, eluliste probleemide kaasamist. Kõhklevamad on vastajad 8. klassi taset ületavate, abistava infoga varustatud ülesannete kaasamise osas. Kaldutakse eelistama Eestit ja tuttavamaid nähtusi käsitlevaid ülesandeid.